Na het behalen van F4 en 2 PP is er ook de mogelijkheid om deel te nemen aan de certificaten buiten rijden (CBR). Er zijn 2 CBR certificaten te behalen, na het CBR 2 examen kan je op gaan voor het FNRS Ruiterbewijs.

 

Tijdens het  examen van CBR 1 word je beoordeeld op o.a.  het in balans zitten, op- en afzadelen, je pony/paard onder controle hebben, langs moeilijke obstakels rijden, linker- en rechtergalop kunnen en theorie.

 

Bij CBR 2 wordt je o.a. beoordeeld op verlichte zit, het kunnen springen van een lage hindernis , verhoogd galop tempo kunnen en rijden op een buitenterrein. De theorie bestaat uit 25 meerkeuze vragen waarvan je er 20 goed moet beantwoorden.  Je mag aan CBR 2 deelnemen als je in het bezit bent van CBR 1 en F5 met 1PP.

 

Het Ruiterbewijs examen bestaat uit theorie die je kunt leren uit het boek: Leren rijden met het ruiterbewijs. Het praktijkdeel is o.a. een buitenrit,  de regels voor het rijden op de openbare weg in de praktijk, verkeersregels & tekens en zowel individueel als in een groep kunnen rijden.
Om aan het FNRS Ruiterbewijs deel te mogen nemen moet je in het bezit zijn van CBR 1 & 2 en tevens 1 PP hebben gehaald in de F6 en een springdiploma hebben