RIJBAANFIGUREN

Tijdens de rijlessen leer je veel rijbaanfiguren. De figuren helpen je goed leren paardrijden.
Langs de rand van de rijbak zie je letters, deze gebruik je bij het rijden van de figuren.

Grote volte

Een grote volte is een cirkel met een doorsnede van 20 meter. In een normale rijbaan is dit de gehele breedte van de baan. Bij een volte bij A raak je de hoefslag bij A, tussen B en F, tussen E en K en, niet op de hoefslag, bij X. Het is belangrijk dat tijdens het rijden van de volte de hals en het lichaam van je paard iets meebuigen zodat je goed de lijn van de volte kan maken.

ponycentrum koopman rijbaan figuren grote volte bij de x     ponycentrum koopman rijbaan figuren grote volte bij de c     ponycentrum koopman rijbaan figuren grote volte bij de A

Rechtsomkeert / linksomkeert

Het veranderen van hand kan door een rechtsomkeert of een linksomkeert. Bij het maken van een rechtsomkeert kom je vanaf de rechterhand, je maakt een halve volte halve baan vanaf de laatste letter van de lange zijde naar D of G en wendt in een rechte lijn door naar de letter halverwege de lange zijde (dus B of E) waar je net vandaan kwam. Je bent dan van de rechterhand naar de linkerhand veranderd.

ponycentrum koopman rijbaan figuren rechtsomkeert       ponycentrum koopman rijbaan figuren linsomkeert

Slangenvolte

Een slangenvolte is een figuur dat lijkt op een slang. Er zijn verschillende slangenvoltes: drie, vier of vijf bogen. De bogen zijn even groot, je verdeelt ze netjes over de rijbaan. Je steekt steeds recht over van de ene lange zijde naar de andere. Na elke bocht moet je erop letten dat je pony of paard weer goed recht loopt. Blijf rechtop op je pony zitten en vergeet niet in draf van been te wisselen als je de AC-lijn kruist.

ponycentrum koopman rijbaan figuren slangenvolte met 3 bogen

Diagonaal

Je kunt door verschillende figuren van hand veranderen. De eenvoudigste is de diagonaal. Als je na de korte zijde over de diagonaal van de ene hoek naar de andere hoek rijdt. Kijk goed waar je heen rijdt. Let erop dat je van been wisselt als je in draf rijdt en pak je zweepje over je andere hand.

ponycentrum koopman rijbaan figuren diagonaal

Gebroken lijn

Er zijn verschillende gebroken lijnen. Bij de meeste bekende rijd je van de lange zijde naar de X en dan weer naar de lange zijde waar je vandaan kwam.

ponycentrum koopman rijbaan figuren gebroken lijn     ponycentrum koopman rijbaan figuren gebroken lijn

Door een S van hand veranderen

Tekst over dit figuur

ponycentrum koopman rijbaan figuren door een s van hand veranderen